lørdag 27. februar 2016

Anbefaling: pensler


Det befinner seg alltids mye rart i folks malekasser, når de åpner dem på mine kurs! Spesielt gjelder dette penslene, som gjerne er temmelig slitte eller stive. Selv sender jeg alltid ut materiallister i forkant av mine kurs, men når det gjelder pensler så har jeg foreløpig kun gitt generelle anbefalinger.

De fleste er opptatt av å kjøpe billige produkter, og jeg vil nå delvis forsøke å kombinere dette ønsket med å anbefalinger av pensler av god kvalitet. Bildene i denne anbefalingen ble tatt med tillatelse i farvehandelen Nordsjö (Agerup), ved Colosseum kino. De er også en torso-butikk, med serviceinnstilte og hyggelige ansatte. Avdelingen for maling, tegning o.l. er fullt utstyrt. Av oljemaling selger de Old Holland og Giorgian.

Når man starter et maleri, anbefaler jeg å male med svinebustpensler som har flat tupp. Til de større partiene kan man gjerne bruke en alminnelig husmalingspensel, gjerne i 25 eller 35 milimeters bredde. Jordan har jo gode pensler her, men man kan jo teste ut forskjellige billigpensler som man f. eks. finner i matbutikken. Prinsippet er: bredere pensler til større flater. Man skal ikke pirke!

Men så kommer man til selve motivet, f. eks. et ansikt. Da liker jeg å bruke en svinebustpensel med flat tupp, og helst med lange hår. Robert Simmons´ Signet-pensler liker jeg godt, og 40F-serien har lang tupp:


Penselen som er avbildet her er av størrelse nr. 8, men jeg bruker helst nr. 4 og 6. (NB! 40B-serien har korte penselhår…).

Når penslene blir så brede som nummer 8, så anbefaler jeg heller Jordans sykkellakkpensler - de er en slags hybrid mellom "vanlige" pensler og såkalte "viftepensler". Sykkellakkpenslene har en fin spenst i hårene, lang tupp og kjøpes i alminnelige farvehandlere. Jeg skulle følgelig tro de også har dem hos Agerup, men tenkte faktisk ikke på å undersøke når jeg var der. Disse penslene vil nok være å finne i den vanlige husmalingsavdelingen, og ser slik ut (ikke fotografert hos Agerup):Finhårspensler bruker man derimot når man skal begynne å male noe mer detaljert. Det typiske her er å tenke at man bør kjøpe dyre mårhårspensler. De kan jo selvfølgelig være deilige å male med. Men pensler føles også behagelige fordi skaftet er velbalansert vektmessig.

En slik pensel finner du i serien Softacryl (SYNTHETIC, FLUID PAINT, 871) fra merket Raphaël. Den ligger godt i hånden. Her bruker jeg gjerne størrelsene 8 og 10. Førstnevnte koster kr. 49,- og sistnevnte kr. 54,- .
NB! Hvis man er ute etter denne penselen, så er det viktig at penselnummeret (871) er korrekt. Raphaël produserer nemlig også en pensel som ligner, men som har noen luftige hår på tuppen, slik at man ikke får satt klare og faste strøk.


Til slutt vil jeg anbefale en pensel som en elev hadde med på et kurs: System 3 Flat. Han hadde kjøpt den hos Agerup. I likhet med Raphaël, så er dette egentlig en pensel for akryl. Jeg har imidlertid god erfaring med å bruke dem til olje. En av fordelene med denne penselen er igjen den lange tuppen, foruten prisen og at den ligger godt i hånden. Størrelsesmessig ville jeg brukt nr. 4 og 6 i denne serien. Pris: 45 kroner.
System 3 lager også System 3 Short Flat, som både har kortere skaft og tupp. Likevel er den god å holde i. Størrelse 1/2" koster 45 kroner.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar