tirsdag 29. desember 2015

Bokanbefaling: Andrew Wyeth (bok og dokumentar)

Denne gangen anbefaler jeg Close Friends, en bok om den legendariske amerikanske maleren Andrew Wyeth (1917-2009). Han var sønn av illustratøren (og like berømte) N.C. Wyeth, kjent for bl.a. sine illustrasjoner til Treasure Island.

Wyeth´s verden er en stillfarende men intens skildring av den amerikanske bygden. Dét er likevel en altfor enkel forklaring. Det som kjennetegner ham er en poetisering av såkalte "hverdagslige" motiver. Wyeth hadde den sjeldne gaven å kunne leve seg inn i, og føle empati med alt han malte. Jeg pleier å si at han kan få selv en båt til å bli sentimental!Wyeth´s mest kjente maleri er nok Christina´s World, om den fysisk utviklingshemmede kvinnen som kikker opp bakken mot et hus.Close Friends handler derimot om Wyeths forhold til, og skildringer av, sine afroamerikanske venner og bekjente. Et fremragende verk, som gjenfinnes i boken, er A Crow Flew By. Her ser man til fulle Wyeths innlevelsesevne.Noe av det spesielle med Wyeth´s teknikk er for øvrig en tilsynelatende ekstrem detaljrikdom. Ser man ordentlig etter, ser man imidlertid at Wyeth til fulle forstod det som kjennetegner alle store mestere: et maleri trenger både detaljer og store, luftige flater. That Gentleman finnes også i boken:I sin ungdom forsøkte Wyeth seg på oljeteknikken, men sa selv at den overhodet ikke passet ham. Følgelig skiftet han til tempera.

Se også Michael Palin´s dokumentar om Wyeth på Youtube. Skal du til New York/Philadelphia-området? Ta turen innom Brandywine River Museum og se atelierene til både N. C. og Andrew Wyeth. Muséet stiller også ut deres verker, men sjekk alltid på forhånd hva som stilles ut!

Amazons pris for Close Friends var 29.94 pund da jeg sjekket den 29. desember 2015.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar