tirsdag 8. oktober 2013

Bokanbefaling: Caravaggio



Det har de siste årene kommet flere gode bøker om Caravaggio, og de vil etterhvert anbefales på denne blogen. Denne gang gjelder det imidlertid en utsøkt bok i pocket-format. En kosebok for både atelieret og bussturen!
The Stories of St. Matthew tar for seg de tre store komposisjonene Caravaggio malte for et kapell i kirken San Luigi dei Francesi i Roma. Og så lenge man ikke bor rundt hjørnet for dette maleriets valfartsted, ja så er det altså en sann glede å oppdage et forlag som forstår betydningen av detaljer - når det jo faktisk handler om hvordan bildene er malt...

Reproduksjonene i boken er av god kvalitet. Når det gjelder Caravaggio blir de ofte for gule eller røde, kanskje fordi forlagene ikke alltid bruker nok tid på det rent trykketekniske. Det er mulig bokens reproduksjoner er litt mørke, men det er ikke plagsomt. Etter en Romatur (med elever) i juni var det deilig å få bekreftet hvor mørkt det går an å male. Et mesterverk består minst av 85% svart!!!
  
Teksten (på engelsk) er lettleselig og gir en grei innføring i Caravaggios liv, samt i historien rundt bestillingen av bildene. Caravaggio var absolutt ikke førstevalget til å utsmykke kapellet til Mathieu Cointrel. Caravaggios lærer, Cavalier d´Arpino, var så populær at han kun fikk malt freskene i taket. Men takket være denne bestillingen opplevde Caravaggio sitt endelige gjennomslag.

Per 08. oktober 2013 kan man bestille boken for mellom åtte og ti engelske pund på Amazon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar