mandag 26. november 2012

Bokanbefaling: "Rembrandt - The Painter at Work"


Denne gangen gjelder det Ernst van de Weterings Rembrandt - The Painter at Work. Boken har mye informasjon om Rembrandts teknikk, og siterer også hvordan hans samtidige snakket om kvaliteter i maleriet. Et interessant begrep jeg har lært av boken er houding: at figurer/objekter i et maleri har riktig farve og størrelse i forhold til deres plassering i maleriet. Hvis du får følelsen av å kunne gå inn i maleriet som i naturen selv, ja - så er det høyst vellykket houding. Hans elev Samuel van Hoogstraaten skrev om dette i en bok, og fastslår at Rembrandt var den som mestret houding best. I forhold til Nattevakten ser de andre malernes bilder ut som "flate spillekort"!

Denne boken lærer deg også om hvor viktig det er at farvene er "venner". Det betyr: ingen skarpe kontraster. En mørk farve må omgis av mindre mørke (altså lysere) farver. Lyse farver må omgis av mindre lyse (altså mørkere) farver. Da oppnår man helhet i maleriet.

Det viktigste med Rembrandt - The Painter at Work er likevel detaljene! Du kommer helt innpå enkelte steder, og får se hvor variert Rembrandt brukte malingen - spesielt på sine eldre dager. En god "sidelunk" (oppslagsverk) å ha når man maler selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar