Fra åpningen. Foto: Britt Elisabeth Hauge.
Så er det endelig åpnet! Galleri Skredsvig i Eggedal er viet arbeidene til Christian Skredsvig (1854-1924). Dette muséet har jeg hørt mye om over flere år, og til slutt lyktes det den utrettelige Hege Christina Skredsvig å ordne finansieringen. Og siden du spør: ja, Hege Christina er i slekt med salige Skredsvig selv.
De to første bildene denne uken viser hvordan galleriet/muséet ser ut utenifra. Det øverste bildet ble tatt på åpningsdagen, lørdag 18. juni. Gå til skredsvig.no for informasjon om åpningstider, veikart og lignende!
Se også innslag om galleriet på NRK.
Galleriet fra siden. Foto: Hagan.
Galleriets utseende er basert på en tidligere låve, for å gli best mulig inn i helheten. Og for dem som ikke har vært oppe i Eggedal før: det er altså plassert umiddelbart bak Skredsvigs hjem Hagan, som i flere år har vært et museum ("kunstnerhjem"), åpent for publikum. Her får du altså "i pose og sekk", om du tar turen innom iløpet av sommeren.
Hege Christina Skredsvig foran Hagan. Foto: skredsvig.no.
Hjemmet hans er nemlig et "kråkeslott", som oldebarnet kaller det. Guidede turer viser deg bl.a. den trivelige, mørke spisestuen foruten Skredsvigs eget atelier. Jeg har selv opplevd å male der en gang - for et deilig lys fra takvinduene!
Christian Skredsvigs atelier. Foto: Jan-Ove Tuv.
Christian Skredsvigs spisestue. Foto: Jan-Ove Tuv.
Det er nemlig på grunn av Hege Christina Skredsvig at Helene Knoop og jeg nå på syvende året holder Friluftsskolen på vollen foran oldefarens hjem. Se filmen fra Friluftsskolen 2012 på Youtube!
Bli med i år, og få gratis omvisninger på kjøpet - både i hjemmet og galleriet. Knoop eller jeg viser om i galleriet, og påpeker håndverksmessige kvaliteter ved maleriene.
Galleriet fra siden. Foto: Hagan.
Og for noen malerier! På dette fotografiet, tatt før åpningen, så får du et visst inntrykk av dimensjonene. Dette er storslagent og profesjonelt lagt opp. Klart: det må til, når man vil låne inn et svært verk som Menneskenes sønn fra Nasjonalgalleriet!
For ikke å snakke om lånet av Gutten med seljefløyten… Selv har jeg sett det én gang tidligere, på jubileumsutstillingen som for noen år siden var å se i Drammens museum (i tillegg til Kristiansand). For en overraskelse! Verket ble skapt på Fleskum, så og si rett etter hans retur til Norge. Under hans utenlandsopphold laget han flere solide ting, men dette har passet ham som hånd i hanske. Jeg husker hvor bløtt - men samtidig stramt - gjerdet bak gutten var malt. Og lyset på andre siden av vannet. Vellykkede strøk, hvor lys, farve og avstandsbeskrivelse møtes i skjønn forening! Jeg gleder meg til å se det igjen.
Gutten med seljefløyten. Foto: Britt Elisabeth Hauge.
Men selvfølgelig må man få med seg Menneskenes sønn. Ja, hvordan kan man i det hele tatt unngå å legge merke til dette svære beistet av et maleri? Her viser Skredsvig sine aspirasjoner som historieforteller - selv om Hege Christina Skredsvig har fortalt meg at han egentlig skulle utdanne seg til kumaler!
Det er for øvrig oldebarnet dere ser på fotografiet her. I kjent stil snakker hun om hans bilder. Det er nok også mulig du får oppleve hennes omvisninger i kunstnerhjemmet også!
Galleriet fra siden. Foto: Hagan.
Ta også en titt på Ungdomsfest i Eggedal…
Galleriet fra siden. Foto: Hagan.
For ikke å glemme Aften på fjellet! Nydelig hvordan Skredsvig har temperert farvene i dette mindre bildet. Gråfarven, malerens mest intime allierte, har her gjort jobben sin forbilledlig - nemlig som atmosfæreskapende element!
Dessuten er en ny bok ute! Nå slipper du å skalle hodet i dørbjelken på det lille stabburet idet du kaster deg frem for å meske deg i Skredsvigprodukter. Anbefales!
Poesi, den nye boken om Christian Skredsvig! Foto: Marit Oddveig Eggen.
Lurer på hvordan caféens enkle retter smaker? Det ryktes også at man får servert kaffe, kaker o.l. …!
Café 1889. Foto: Sigdal kommune.
Og velkommen som medlem i min malekursgruppe på Facebook: Malekurs ved Jan-Ove Tuv.
PS! Friluftsskolen 2016 går altså av stabelen på syvende året denne sommeren, 02.-07. august. Det er fortsatt noen ledige plasser, og du kan gå tredagers- eller seksdagerskurs. Knoop og jeg justerer undervisningen etter de forskjellige elevenes nivåer. Det viktigste er ønsket om å lære!
Du finner kursbeskrivelsen på Facebook, eller på min hjemmeside malekurstuv.no.
Noen bilder fra tidligere kurs:
Friluftsskolen: Elever i arbeid foran Hagan
Friluftsskolen: utsikt over Eggedal.
Friluftsskolen: Helene Knoop gir tilbakemelding til elever…
Friluftsskolen: jeg gir tilbakemelding til elever…
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar