onsdag 23. mars 2016

Tips: oppbevaring av pensler!


mine kurs ser jeg ofte konsekvensene av å vaske pensler med såpe. Vel, for å si det rett ut:
slik vask har ført horder av pensler til en altfor tidlig, stiv og bustete død!
Dette bloginnlegget er følgelig viet penselen - malerens forlengede arm, og den laveste blandt denne verdens krumbøyde treller….…

De stakkars penslene blir nemlig tørre, harde og "sprø" av overdreven hygiene. Mon tro om ikke du selv blir sprø av motvillige arbeidsredskaper? Joda, det er fint med slitte, avrundede pensler - deres myke kanter har noe hjemmevant over seg som minner om nybakt brød.
Men de trenger jo ikke alle å gå ut i spagaten! Da mister man jo klarhet i linjen når man maler; kontrastene forsvinner. Dessuten: de bør vel bli slitte av det å male - ikke vask…?

Et tilleggsproblem er at såpe kan bli liggende igjen i penselen. Da kan såpens fordel bli en bakdel:
den løser opp maling! La deg dog ikke skremme av dette, for det er nok ikke store mengdene vi snakker om (ihvertfall hvis man skyller godt med vann).

Men man kan jo like godt bytte strategi, hvis man ønsker at maleriene skal vare lenger.
Løsningen er heldigvis like enkel som den er genial! Og hva mer er: du sparer penger på dette!


Du trenger simpelthen:

• Ett (eller flere) malekar. Ja, jeg mener slike som man bruker til maling av hus
  - ikke et spesiallaget stativ som du kjøper dyrt i utstyrsbutikken…
linolje (tørker langsomt).
• Pensler

Støtt så opp malekaret litt i bakkant, så oljen samler seg fremst i karet. Her kommer vi til en annen fordel med denne praksisen: penslene ligger istedetfor å stå. Da går de ikke ut i spagaten!
Det er også en fordel at penslene hele tiden mettes med samme medium (olje). Da holder de seg mykere og mer spenstige. Når du har malt, så trenger du kun å tørke av dem med en fille, for så å legge dem i oljebad; dermed slites penslene mindre! Dette er spesielt en fordel for finhårspensler.


Pass på:

• Linoljen vil nødvendigvis dunste (avgi lukt).

• Linoljen vil med tiden tørke.
Hvis det går lang tid mellom hver gang du maler, så risikerer du at penslene blir gjengrodde av svært seig linolje. Man kan alltids løse opp oljen med et sterkt løsningsmiddel - men da blir jo penslene bokstavelig talt utslitte av "redningsaksjonen", og man er tilbake til start…


Moralen er: ta vare på alt som har hår! For hva er vel pensler, om ikke sjelesorgens sherpaer…?


Velkommen som medlem i min malekursgruppe på Facebook: Malekurs ved Jan-Ove Tuv.

7 kommentarer:

  1. Hei Tor Henry Johansen! Jeg er litt usikker på hva du spør om - kan du omformulere spørsmålet?

    SvarSlett
  2. Hva gjør du med penslene før du legger dem i linoljebadet. Hvis jeg har penselen full av rødmaling holder det vel ikke bare å tørke av den med ei fille. Vasker du dem i rensemiddel(hvitesprit el.) først?

    SvarSlett
  3. En ting til jeg lurer på: Rå linolje har jo den egenskap at den aldri blir helt tørr. Lager ikke det problemer i maleriet, slik at det tørker senere. Man må vel tørke veldig godt av penslene før bruk?

    SvarSlett
  4. Hei Laila Støen!

    Hvis du har masse maling på penselen, så tørk av den på en fille, før du legger den i oljebadet. Hvis jeg skal bruke en slik pensel til en helt annen farve/valør (og det fortsatt sitter endel farve igjen i busten), så vasker jeg den i terpentin.

    Til ditt andre spørsmål: ja, tørk simpelthen godt av penselen før bruk.

    SvarSlett
  5. Hvordan renses/ vaskes penslene etter de har ligget i linoljen og skal deretter ikke brukes på en stund? Tørker man bare av de, eller hvordan unngår man seig linoljerester på hårene?

    SvarSlett
  6. Hei Anne Karin,

    For min del så fyller jeg simpelthen på mer linolje, så den ikke blir seig. Jeg tar dem aldri opp for å oppbevare dem tørt over lengre tid.

    Men det er mulig at det beste isåfall er å vaske dem med såpe, for så å rense dem godt. Problemet er imidlertid ofte at hårene blir tørre og sprø.

    SvarSlett